2010 in review

The stats helper monkeys at WordPress.com mulled over how this blog did in 2010, and here’s a high level summary of its overall blog health:

Healthy blog!

The Blog-Health-o-Meter™ reads Fresher than ever.

Crunchy numbers

Featured image

A Boeing 747-400 passenger jet can hold 416 passengers. This blog was viewed about 2,700 times in 2010. That’s about 6 full 747s.

In 2010, there were 10 new posts, growing the total archive of this blog to 54 posts. There were 44 pictures uploaded, taking up a total of 74mb. That’s about 4 pictures per month.

The busiest day of the year was August 3rd with 50 views. The most popular post that day was Lukisan Budak Tahun 4.

Where did they come from?

The top referring sites in 2010 were mami-sue.blogspot.com, waksalleh.blogspot.com, mak-et.blogspot.com, eizam1974.blogspot.com, and en.wordpress.com.

Some visitors came searching, mostly for lukisan poster 1 malaysia, poster 1 malaysia, lukisan poster satu malaysia, sk seri kundang, and bagan lalang beach resort.

Attractions in 2010

These are the posts and pages that got the most views in 2010.

1

Lukisan Budak Tahun 4 November 2009
3 comments

2

Cuti2 lagi – Bagan Lalang December 2009
2 comments

3

Aku seorang Askar Wataniah????? December 2009
2 comments

4

Sukan Tahunan 2009 – S.K. Seri Kundang August 2009
2 comments

5

Bersama artis filem “BELUKAR” February 2010

Advertisements

Temasya Merentas Desa S.K. Seri Kundang

Lama dah tak update blog….
 
Entri ni pun dah agak basi sebenarnya… perihal Temasya Merentas Desa Sek. Keb. Seri Kundang a.k.a. sekolah anak2 kesayanganku. Temasya tersebut telah diadakan pada 6 Februari yang lalu. Temasya hanya disertai oleh murid2 tahun 4 hingga tahun 6 sahaja. Jangan tanya saya kenapa???? Hanya pihak sekolah saja yang tahu relevensi kenapa murid tahun 1 – 3 tidak menyertainya.
 
Anak sulongku Aina Yasmin yang dah berada di tahap 2 – Tahun 5 turut menyertainya walaupun balik dengan tangan kosong…. tak menang ler… tak cukup kuat lari gaknya.. takpe sayang… next time cuba lagi… mama tahu kakak boleh buat, kan!!!!

The photographer 4 d-day

Dan seperti biasa…. my loving husband and me (of course) jadi photographer 4 d-day… but only for our family ler… not for school… just to asah lagi bakat kami berdua… so far… not bad… 

Bersedia di garisan permulaan

 Murid2 cukup bersemangat untuk memulakan larian pada pagi tersebut. Dengan wajah yang cukup ceria dan bersemangat… memulakan acara.

yeah!!! anak kesayanganku memulakan larian..... go aina go....

Aina anak kesayanganku

 Tapi… anak daraku yang seorang ini…. cukup steady… dengan selambanya… sambil lari… sambil bawa botol air… tah bila masa gaknya dia hirup air tu pun tak taulah…. sib baik mama sempat shoot gambar kakak sebelum kakak sampai ke garisan penghujung…. go! go! Aina!

Lari jangan tak lari....

Macam2 style....

 Yang tengah2 lari kemudiannya bukak kasut pun ada…. hihihi…. budak2 lah katakan… pastu kantoi dengan cikgu… kena paksa pakai kasut semula…. alahai…. nama pun budak2…. 

Kesian budak ni - kepanasan banget gaknya

 Macam2 aksi lah boleh disaksikan pada hari tu…..

The best pix for that day

 Temasya berakhir lebih kurang pada jam 11 pagi.

Sila layari http://www.flickr.com/photos/ca18761/ untuk gambar2 sepanjang temasya

Tragedi di Tahun Baru 2010

Lama dah tak update blog ni… bizi sket lately nie…. almaklumlah dah bertukar profession….

Mmmmm….. alkisahnya Tahun 2010 ni disambut dgn tragedi yg amatlah tak best nya… pada 2 Januari 2010 yg lalu… kira2 jam 8pm… boyfriend a.k.a. darlingku… telah terlibat dgn 1 eksiden… Details kejadian adalah seperti berikut:

Lokasi : Di Simpang 3 antara Kundang Jaya/Bandar Baru Kundang/Tmn Perindustrian kundang

Masa : 8 malam

Mangsa : Suamiku

Org yang tak reti2 nk berenti kat simpang 3 : Mat Rempit Indon yg bodo

Kenderaan terlibat : Kembara WLC 2049 dan moto Indon

Tak tau lah nk komen camne sebenarnya… kalau tak silapku… ini adalah kali ke-4 kereta kembaraku ini terlibat ngan eksiden yg agak serius… 3 kali melibatkan eksiden di bahagian belakang keta… dan yg ke-4 ini melibatkan bhg depan pulak… tensen2…..

Apa2 hal pun meh kita layan dulu gambar2 kejadian tersebut….

Pandangan dari depan keretaku yg dah hancus....

Punah ranap hatiku bila tengok keta kembaraku…. tengok je lah gambar kat atas tu…. habis bumper… bonet…. radiator… dan macam2 lagilah….

Motor yg dah tersepit kat bawah kembaraku

Dah ler tuh…. moto mat rempit tu pulak dah tersepit di bawah keta ku pulak…. habis bengkok dah side step kembara tu… terpaksa angkat kembara tu beramai2 utk mengeluarkan moto yg tersepit tu..

Inilah "Mat Rempit" yang bodo yang dah tereksiden dgn darlingku

Inilah dia “Mat Rempit” yg bodo tu… apa ke jadahnya yg ko boleh lapping dpn kembara tu… nak mampos ker? Dah lama sgt hidup gaknya mat rempit tu… Pas tu boleh pulak jadi superman… terbang / melompat masa eksiden tu… Apasal tak dok je atas moto tu… kalau tersepit bwh kembara tu kan ke lagi bagus…. menyusahkan orang betol lah Mat Indon tu…. Heiiiiiiii…… rasa nk sekeh2 jer kepala dia…. tak sedar diri langsung…. dah ler 1 sen pun tak dpt nk claim dari mat rempit tu…. pendatang haram lak tuh…. heiiiiii….. geramnya….

Yg baju hijau tu adalah "aku" yg mundar mandir kegelisahan..... hadoi!!!! ni dah kali ke berapa kembara ni eksiden????

Dah ler time tu… aku tgh dok sibuk wat projek mengecat rumah… tetiba je suami kesayanganku call… bg tau yg dia eksiden ngan mat moto…. aduh!!!!! haru biru jadiknya….

Bebudak dari sepital Sungai Buloh yg tolong angkut Mat Indon tu ke sepital....

Mmmm…. walaupun darlingku itu panas baran orangnya… tapi ada gak rasa belas kt mat moto tu… dia dok panggil ler bebudak gang dia kat sepital sg buloh tu utk angkut mat moto tu ke sepital… sebab mat moto tu dah bedarah2 muka dia. Dapat ler 19 jahitan kt muka dia tuh…. hampeh tul…..

Lokasi kejadian

Sekarang nie…. setiap kali lalu kt tempat tu mesti akan teringat kejadian tu….

Keadaan sebenar pada keesokan harinya

Sedih tul tengok keta kembara tu….. ntah dh berapa kali masuk workshop pun tak taulah…

Keretaku kena tunda ke workshop

Dan setelah 3 minggu tersimpan di workshop… siap gak ketaku itu di’repair’…. mmmmm… welcome home WLC 2049..

Akhirnya siap gak keta kesayanganku ini di'repair'....

At last… aku dan hubby dah ambil keputusan utk jual je keta tu lepas ni… keta tu tak serasi ngan kitorang rasa2nya… apa taknya… 6 tahun pakai… 4 kali eksiden yg serius… tu belum eksiden kecil2an tu…. manyak suwei lo itu keleta…..

kalao ada sape2 yg nak beli keta tu… silalah hubungi saya yer….

Sila layari http://www.flickr.com/photos/ca18761/ untuk gambar2 yang lebih gempak

Cuti2 lagi – Bagan Lalang

Tak tau lah…. hujung2 tahun 2009 ni kitorg se’family’ ni asyik teruja nk gi jenjalan jer…. Ari Jumaat lepas sempena cuti Maal Hijrah…. aku & family gi me’lepak’kan diri kitorg kt Bagan Lalang pulak.

Tarikh : 18 – 19 Dis 2009 (Jumaat – Sabtu)

Tempat penginapan : Bagan Lalang Beach Resort

Aktiviti : Mandi laut…makan2 ikan bakar…pusing2 pekan…shooting (the best part)

 Tempat tinggal kami Challet tempat kami me'lepak'kan diri setelah kepenatan...

Jom kita gi mandi laut mama....Tunggu..tunggu... nak gi mandi gak...Pondok tempat kami menjamu mkn tengahari...Kenapa air laut tu jauh sangat ke tengah laut...camne kitorang nak mandi ni mama....Cian anak2 mama...main pasir je lah sayang...air masih jauh kt tengah laut tu....air tak naik lagi...okey..jom mandi2...air dah naik nih.."Mama...Aziq tak nak mandi..ombak kuat sangat"

Aziq begigil2 lepas berjam2 berendam dalam laut...My special caption for my dear hubbuyDah penat mandi...kita makan pulak...udang pun ok gak nih...Mana makanan nih...dah lapo sangat ni...

Melihat2 sekitar tapak pameran & jualan selepas makan malamMenikmati keindahan alam ciptaan Yang Maha EsaBeautiful sunsetPada penilaian saya… Pantai Bagan Lalang ni “better” daripada Port Dickson. Pasir di pantai lembut…. pantai pun bersih…. air pun bersih… Saya bagi 4* utk Bagan Lalang dan 3* untuk PD. 

 

Untuk gambar2 selanjutnya… sila layari http://www.flickr.com/photos/ca18761/sets/72157623029313926/

Kes Bunuh Diri

Oh yer…. terlupa pulak nk story dlm last entry di blog ni pasal kes bunuh diri.

 

Semasa kami sefamily bercuti2 di Melaka last week… saya & hubby telah terlihat 1 kes cubaan bunuh diri…. Lokasi di rumah flat betul2 di belakang hotel penginapan kami. Pada pagi ke-2 di Melaka tuh… saya & hubby keluar untuk beli b’fast utk anak2…. keluar je dari parking lot hottel tuh… kelihatan terdapat garisan polis & beberapa keta polis di perkarangan flat tersebut. Kukatakan kepada suamiku… mungkin ada kes rompakan mlm td kot…. kami pun meneruskan perjalanan…

 

Semasa perjalanan balik ke hotel setelah membeli sarapan utk anak2… sekali lagi kami melintasi rumah flat tersebut. Kelihatan bertambah ramai org di kawasan tersebut… polis… bomba… ambulan… & org ramai . Dgn perasaan “curious” aku pun menengok2 meninjau…. lalu ku menjerit pada suamiku…. “Bang!!!! ada org nk bunuh diri lah… dari tingkat 4….” Apa lagi… Alim pun terus stop keta… & suruh aku bawa balik keta ke hotel & hantar b’fast pada anak.

 

Tanpa melengah2kan masa…. dgn dslr yg sentiasa diusung ke mana2… Alim sempat merakamkan detik2 cemas tersebut…

 

       Lokasi kejadian       Pihak Bomba tiba untuk memberikan bantuan  

         Pelakon utama... bunuh diri pun nk bawa beg plastik ker???        Bomba dah dpt tangkap suspek 

         Tarik jangan tak tarik        Huh!!! dah dapat dah.... 

Doktor dari Hospital Melaka datang untuk memberikan bantuan   Suspek disoalsiasat oleh doktor  Inilah suspek yg telah menimbulkan kekecohan

Akhirnya…. pelakon utama tu tak jadi bunuh diri pon….. hish!!! rasa nak sekeh2 je kepala dia… dah ler buat jem jln…. kacau daun tul.

A Trip to Malacca

Last week… on the 30th Nov – 2nd Dec, after Cik Olin’s engagement.. me and hubby brought our kids to Malacca. Cuti-cuti Malaysia maaa…. Ya lor…. suppose we all bercuti ke Kuching before Cik Olin’s engagement.. tapi… due to Hakim’s condition… we have to cancell it. Never mind… as long as my lovely son (Hakim) sihat walafiat…. duit boleh dicari tapi kesihatan anak tidak boleh diperjudikan.

 

So, untuk tidak mengecewakan anak2 kerana terpaksa cancell trip ke Kuching…. me & Alim decided to bring our kids to Melaka jer. But… amat berbaloi2 gi bercuti di Melaka tu sebenarnya. Bebudak pun happy sakan dapat gi bercuti. Almaklum ajelah… waktu cuti sekolah mcm ni je lah diorng dpt gi melancong pun….

 

Banyak gak tempat yg kitorang gi melawat masa di melaka tuh…. Di antaranya ialah………..

 

Hotel Straits Meridian

– kitorang stay 3 hari 2 malam di sini. Overall… okey… breakfast disediakan utk 2 org (sahaja)

  Bilik 319, Hotel Straits Meridian Yasmin - infront of lift 

       Pool time....          Hakim having breakfast at hotel

Aziq having breakfastHotel lobby  

Muzium Samudera

Muzium Samudera 1 Muzium Samudera 2  D60- 035

Eye On Malaysia

Eye on Malaysia Inside Eye on Malysia Aina-Eye on Malaysia  Hakim - Eye on Malaysia

 

 Menara Taming Sari

Menara Taming Sari 1

Inside Menara

Menara Taming Sari 2

Luar Menara

Mini Malaysia

Mini MalaysiaMini Malaysia 2Mini Malaysia 2

 

River Cruise Melaka

River Cruise - Jetty

River Cruise River Cruise 2

Sekitar Bandar Melaka

                Melaka - Kincir Air          Melaka - Tgh2 Town            Melaka - Kincir AirMelaka - bersama PolisMelaka - Kubu Melaka - Beca

Kepada…. kawan2 dan kaum kerabat yang nak bertandang ke Melaka… silakan… memang berbaloi2…..

 

Wallah….

Majlis Pertunangan Cik Olin

Alhamdulillah…pada hari Ahad yang lepas telah berlangsuang Majlis Pertunangan Cik Olin di kampung seperti berikut:

Pasangan : Norena Binti Salleh & Mohd Noor Bin Hamzah

Tarikh : 29 November 2009

Masa : 2.00 petang

Tempat : No. 343, Batu 16 3/4, Air Hitam, 84060, Muar, Johor

Wah!!!! sungguh meriah sekali majlis tersebut. Almaklumlah… pertembungan dua budaya lah katakan. Keluarga kami dari keturunan Jawa Melayu & pihak lelaki daripada keturunan Malbari. Pihak lelaki pun sungguh excited untuk menghantar rombongan ke majlis tersebut. Dianggarkan kira2 10 buah kereta +-60 orang daripada pihak lelaki yang hadir. Pergh!!!!! ni barulah betul2 pecah tradisi nih….

 

Jom kita saksikan serba sedikit kemeriahan majlis tersebut.

 

Persediaan sebelum Majlis bermula

Menyiapkan hantaran pertunangan

Sirih junjung

Hantaran pihak perempuan

Rewang-masak baryani kambing

Masak paceri nenas

Atuk Las & Embah Oyot tidak ketinggalan

 

Debaran menunggu ketibaan putera idaman

Cik Olin 1

Cik Olin 2

Cik Olin 3

Seisi keluarga sentiasa bersamamu

Cik Olin & Abah

Cik Olin & Mak

Adik beradik & ipar duai

Adik beradik & anak buah

Terjalinnya satu ikatan

– cincin disarung sebagai tanda hati si puteri telah dimiliki

Cincin disarung dijari manis tanda ikatan

Duit ikatan tanda janji

Cincin merisik dan pertunangan

   Kasih bakal ibu mertua

Bakal ibu mertua Cik Olin

Alhamdulillah segalanya berjalan lancar

Janji diikat kata dikota– dua keluarga saling berpakat

Perbincangan keluarga

Jamuan keluarga

Jamuan Keluarga

           Selesai bicara penyudah kata, rombongan peminangan meninggalkan majlis tanda terjalinnya ikatan

Rombongan meninggalkan majlis

Bersama bakal adik ipar

Kebahagiaan terpancar diwajah dara jelita

  Bersama hantaran pihak lelakiYes!!!! I got it....Bahagia kini milikku

Semoga kebahagiaan akan jadi milik mereka

Akan ku setia menantimu               Ku kan jadi milikmuDua jiwa bakal bersatu 

Tahniah kepada Cik Olin & Mat Noor di atas pertunangan mereka. Insyallah next year akan berlangsung majlis pernikahan mereka. Aminnnn….