Handphone

Mmmmm…. I really need a new phone…. my N70 is totally can’t be use anymore. Being rosak and cannot be repair..  Now, I’m using my hubby’s old phone – Dopod 818… but also got problem… the battery can’t bertahan lama.. only can bertahan for 3 – 4 hours… than have to recharge again… adusss!!!
I’d survey n survey to find my new phone. And I’ve this 2 phone in my list…
The first one is iPhone3Gs from Maxis…

IPhone 3Gs

Iphone 3Gs

iPhone-Specs

 And the second one is Blackberry Storm 9520

Blackberry Storm 9520

Blackberry Storm

Now, I’ve to choose between iPhone3Gs and Black Berry 9520. Which one should I take??????? I think…. I shoud take this …………… phone.

Advertisements

Temasya Merentas Desa S.K. Seri Kundang

Lama dah tak update blog….
 
Entri ni pun dah agak basi sebenarnya… perihal Temasya Merentas Desa Sek. Keb. Seri Kundang a.k.a. sekolah anak2 kesayanganku. Temasya tersebut telah diadakan pada 6 Februari yang lalu. Temasya hanya disertai oleh murid2 tahun 4 hingga tahun 6 sahaja. Jangan tanya saya kenapa???? Hanya pihak sekolah saja yang tahu relevensi kenapa murid tahun 1 – 3 tidak menyertainya.
 
Anak sulongku Aina Yasmin yang dah berada di tahap 2 – Tahun 5 turut menyertainya walaupun balik dengan tangan kosong…. tak menang ler… tak cukup kuat lari gaknya.. takpe sayang… next time cuba lagi… mama tahu kakak boleh buat, kan!!!!

The photographer 4 d-day

Dan seperti biasa…. my loving husband and me (of course) jadi photographer 4 d-day… but only for our family ler… not for school… just to asah lagi bakat kami berdua… so far… not bad… 

Bersedia di garisan permulaan

 Murid2 cukup bersemangat untuk memulakan larian pada pagi tersebut. Dengan wajah yang cukup ceria dan bersemangat… memulakan acara.

yeah!!! anak kesayanganku memulakan larian..... go aina go....

Aina anak kesayanganku

 Tapi… anak daraku yang seorang ini…. cukup steady… dengan selambanya… sambil lari… sambil bawa botol air… tah bila masa gaknya dia hirup air tu pun tak taulah…. sib baik mama sempat shoot gambar kakak sebelum kakak sampai ke garisan penghujung…. go! go! Aina!

Lari jangan tak lari....

Macam2 style....

 Yang tengah2 lari kemudiannya bukak kasut pun ada…. hihihi…. budak2 lah katakan… pastu kantoi dengan cikgu… kena paksa pakai kasut semula…. alahai…. nama pun budak2…. 

Kesian budak ni - kepanasan banget gaknya

 Macam2 aksi lah boleh disaksikan pada hari tu…..

The best pix for that day

 Temasya berakhir lebih kurang pada jam 11 pagi.

Sila layari http://www.flickr.com/photos/ca18761/ untuk gambar2 sepanjang temasya

Bersama artis filem “BELUKAR”

Alkisahnya, penerbit filem “Belukar” yang juga merupakan bekas tentera yang pernah menjalani latihan di PERHEBAT telahpun membuat tayangan amal filem tersebut di PERHEBAT dari 17 – 20 Februari 2010 di PERHEBAT.

Dan… semua staff & pelatih di PERHEBAT ni nak tak nak kata orang… rela dalam paksa… kena tengok filem tu dgn bayaran RM5 sorang… Aku pun terlibat sama… huhuhu…. tgh2 byk keja kt opis tu pun sempat lagi nengok movie…. di Dewan Syarahan PERHEBAT.

Yang paling syok bila dapat ambik gambo dgn artis2… huhu…

Bersama salah seorang pelakon Belukar _ Sabrina

Pelakon Utama - Bron Parale (ntah betul ke tidak ejaan ni)

Bersama Danny (Din JJ)

Produser Filem - Jason Chong

Overall….. this film agak heavy sikit utk difahami. Kalau bebudak yg tengok rasa2nya agak sukar utk nak memahami… kena concentrate… and tengok till the end baru ler boleh get the message… aku bg 3* utk film ni…

Tragedi di Tahun Baru 2010

Lama dah tak update blog ni… bizi sket lately nie…. almaklumlah dah bertukar profession….

Mmmmm….. alkisahnya Tahun 2010 ni disambut dgn tragedi yg amatlah tak best nya… pada 2 Januari 2010 yg lalu… kira2 jam 8pm… boyfriend a.k.a. darlingku… telah terlibat dgn 1 eksiden… Details kejadian adalah seperti berikut:

Lokasi : Di Simpang 3 antara Kundang Jaya/Bandar Baru Kundang/Tmn Perindustrian kundang

Masa : 8 malam

Mangsa : Suamiku

Org yang tak reti2 nk berenti kat simpang 3 : Mat Rempit Indon yg bodo

Kenderaan terlibat : Kembara WLC 2049 dan moto Indon

Tak tau lah nk komen camne sebenarnya… kalau tak silapku… ini adalah kali ke-4 kereta kembaraku ini terlibat ngan eksiden yg agak serius… 3 kali melibatkan eksiden di bahagian belakang keta… dan yg ke-4 ini melibatkan bhg depan pulak… tensen2…..

Apa2 hal pun meh kita layan dulu gambar2 kejadian tersebut….

Pandangan dari depan keretaku yg dah hancus....

Punah ranap hatiku bila tengok keta kembaraku…. tengok je lah gambar kat atas tu…. habis bumper… bonet…. radiator… dan macam2 lagilah….

Motor yg dah tersepit kat bawah kembaraku

Dah ler tuh…. moto mat rempit tu pulak dah tersepit di bawah keta ku pulak…. habis bengkok dah side step kembara tu… terpaksa angkat kembara tu beramai2 utk mengeluarkan moto yg tersepit tu..

Inilah "Mat Rempit" yang bodo yang dah tereksiden dgn darlingku

Inilah dia “Mat Rempit” yg bodo tu… apa ke jadahnya yg ko boleh lapping dpn kembara tu… nak mampos ker? Dah lama sgt hidup gaknya mat rempit tu… Pas tu boleh pulak jadi superman… terbang / melompat masa eksiden tu… Apasal tak dok je atas moto tu… kalau tersepit bwh kembara tu kan ke lagi bagus…. menyusahkan orang betol lah Mat Indon tu…. Heiiiiiiii…… rasa nk sekeh2 jer kepala dia…. tak sedar diri langsung…. dah ler 1 sen pun tak dpt nk claim dari mat rempit tu…. pendatang haram lak tuh…. heiiiiii….. geramnya….

Yg baju hijau tu adalah "aku" yg mundar mandir kegelisahan..... hadoi!!!! ni dah kali ke berapa kembara ni eksiden????

Dah ler time tu… aku tgh dok sibuk wat projek mengecat rumah… tetiba je suami kesayanganku call… bg tau yg dia eksiden ngan mat moto…. aduh!!!!! haru biru jadiknya….

Bebudak dari sepital Sungai Buloh yg tolong angkut Mat Indon tu ke sepital....

Mmmm…. walaupun darlingku itu panas baran orangnya… tapi ada gak rasa belas kt mat moto tu… dia dok panggil ler bebudak gang dia kat sepital sg buloh tu utk angkut mat moto tu ke sepital… sebab mat moto tu dah bedarah2 muka dia. Dapat ler 19 jahitan kt muka dia tuh…. hampeh tul…..

Lokasi kejadian

Sekarang nie…. setiap kali lalu kt tempat tu mesti akan teringat kejadian tu….

Keadaan sebenar pada keesokan harinya

Sedih tul tengok keta kembara tu….. ntah dh berapa kali masuk workshop pun tak taulah…

Keretaku kena tunda ke workshop

Dan setelah 3 minggu tersimpan di workshop… siap gak ketaku itu di’repair’…. mmmmm… welcome home WLC 2049..

Akhirnya siap gak keta kesayanganku ini di'repair'....

At last… aku dan hubby dah ambil keputusan utk jual je keta tu lepas ni… keta tu tak serasi ngan kitorang rasa2nya… apa taknya… 6 tahun pakai… 4 kali eksiden yg serius… tu belum eksiden kecil2an tu…. manyak suwei lo itu keleta…..

kalao ada sape2 yg nak beli keta tu… silalah hubungi saya yer….

Sila layari http://www.flickr.com/photos/ca18761/ untuk gambar2 yang lebih gempak

Cuti2 lagi – Bagan Lalang

Tak tau lah…. hujung2 tahun 2009 ni kitorg se’family’ ni asyik teruja nk gi jenjalan jer…. Ari Jumaat lepas sempena cuti Maal Hijrah…. aku & family gi me’lepak’kan diri kitorg kt Bagan Lalang pulak.

Tarikh : 18 – 19 Dis 2009 (Jumaat – Sabtu)

Tempat penginapan : Bagan Lalang Beach Resort

Aktiviti : Mandi laut…makan2 ikan bakar…pusing2 pekan…shooting (the best part)

 Tempat tinggal kami Challet tempat kami me'lepak'kan diri setelah kepenatan...

Jom kita gi mandi laut mama....Tunggu..tunggu... nak gi mandi gak...Pondok tempat kami menjamu mkn tengahari...Kenapa air laut tu jauh sangat ke tengah laut...camne kitorang nak mandi ni mama....Cian anak2 mama...main pasir je lah sayang...air masih jauh kt tengah laut tu....air tak naik lagi...okey..jom mandi2...air dah naik nih.."Mama...Aziq tak nak mandi..ombak kuat sangat"

Aziq begigil2 lepas berjam2 berendam dalam laut...My special caption for my dear hubbuyDah penat mandi...kita makan pulak...udang pun ok gak nih...Mana makanan nih...dah lapo sangat ni...

Melihat2 sekitar tapak pameran & jualan selepas makan malamMenikmati keindahan alam ciptaan Yang Maha EsaBeautiful sunsetPada penilaian saya… Pantai Bagan Lalang ni “better” daripada Port Dickson. Pasir di pantai lembut…. pantai pun bersih…. air pun bersih… Saya bagi 4* utk Bagan Lalang dan 3* untuk PD. 

 

Untuk gambar2 selanjutnya… sila layari http://www.flickr.com/photos/ca18761/sets/72157623029313926/

Aku seorang Askar Wataniah?????

P50-Dec 09 094-e

Pada tanggal 15 Disember 2009… secara rasminya… aku bergelar Askar Wataniah dengan No Tentera : 6209433 setelah Menteri Pertahanan YB. Dato’ Seri Zahid Hamidi merasmikan pelancaran Askar Wataniah daripada PERHEBAT.

Fuh!!!! sungguh tak kusangka… aku kini seorang sojar… macam tak caya jer… Tapi sebagai seorang kakitangan yang berkhidmat di PERHEBAT yang juga sebahagian daripada KEMENTAH… nak tak nak… terpaksa (walaupun tak rela sepenuh hati) untuk menyertai Askar Wataniah. Kalau ikutkan hati… memang taknak masuk AW nih… tapi sebab nak kerja lama…. terpaksa lah….

Kami hanya berlatih kawad selama 4 hari di Kem Sungai Buloh.

Hari Pertama Latihan Kawad di Kem Sungai Buloh

Hari ke-3 latihan - "Skot....sedia...."


DSC00575

Latihan kawad di Kem Sungai Buloh

Dan 2 hari rehersal di MINDEF…

P50-Dec 09 025-e

Seawal jam 6.30am telah tiba di MINDEF

P50-Dec 09 019x

Sedia berkhidmat

P50-Dec 09 022-e

Bersama Mek Da-apa2 pun kita posing dulu....

P1020609

Berehat setelah penat training..

Dan seperti yang dijadualkan…tibalah hari yang dinanti-nantikan pada 15 Disember 2009. Hari Pelancaran Askar Wataniah PERHEBAT di MINDEF….

P50-Dec 09 069-e

Sedia berkhidmat untuk negara

P50-Dec 09 100-e

Bersama jurulatih kami - Sarjan Azmi...

P50-Dec 09 045-e

Bersama Ketua Pengarah - Tuan Haji Hassan Bin Jantan

P50-Dec 09 047-e

Sebelum perbarisan bermula

P50-Dec 09 083-e

Yess!!!!! dah tamat perbarisan... kamilah sukarelawati....

P1020645

Barisan sukarelawati PERHEBAT - proud to be one of them...

Semoga aku akan menjadi sukarelawati yang sedia berkhidmat untuk negara pada bila-bila masa. Aku bangga menjadi sukarelawati negara….. 1 Malaysia…

Kes Bunuh Diri

Oh yer…. terlupa pulak nk story dlm last entry di blog ni pasal kes bunuh diri.

 

Semasa kami sefamily bercuti2 di Melaka last week… saya & hubby telah terlihat 1 kes cubaan bunuh diri…. Lokasi di rumah flat betul2 di belakang hotel penginapan kami. Pada pagi ke-2 di Melaka tuh… saya & hubby keluar untuk beli b’fast utk anak2…. keluar je dari parking lot hottel tuh… kelihatan terdapat garisan polis & beberapa keta polis di perkarangan flat tersebut. Kukatakan kepada suamiku… mungkin ada kes rompakan mlm td kot…. kami pun meneruskan perjalanan…

 

Semasa perjalanan balik ke hotel setelah membeli sarapan utk anak2… sekali lagi kami melintasi rumah flat tersebut. Kelihatan bertambah ramai org di kawasan tersebut… polis… bomba… ambulan… & org ramai . Dgn perasaan “curious” aku pun menengok2 meninjau…. lalu ku menjerit pada suamiku…. “Bang!!!! ada org nk bunuh diri lah… dari tingkat 4….” Apa lagi… Alim pun terus stop keta… & suruh aku bawa balik keta ke hotel & hantar b’fast pada anak.

 

Tanpa melengah2kan masa…. dgn dslr yg sentiasa diusung ke mana2… Alim sempat merakamkan detik2 cemas tersebut…

 

       Lokasi kejadian       Pihak Bomba tiba untuk memberikan bantuan  

         Pelakon utama... bunuh diri pun nk bawa beg plastik ker???        Bomba dah dpt tangkap suspek 

         Tarik jangan tak tarik        Huh!!! dah dapat dah.... 

Doktor dari Hospital Melaka datang untuk memberikan bantuan   Suspek disoalsiasat oleh doktor  Inilah suspek yg telah menimbulkan kekecohan

Akhirnya…. pelakon utama tu tak jadi bunuh diri pon….. hish!!! rasa nak sekeh2 je kepala dia… dah ler buat jem jln…. kacau daun tul.